Få svenskar vågar starta eget

Bland 59 länder hamnar Sverige på plats 47 vad gäller nyföretagande och unga som startar eget visar årets undersökning Global Entrepreneurship Monitor, GEM. En nationell rapport, Entreprenörskap i Sverige 2010,  har för första gången tagits fram av Entreprenörskapsforum, som en del av GEM. Svenskar tycker tydligen att det finns goda möjligheter att starta företag och bli lönsam, dock är det inte lika många som faktiskt går hela vägen och startar eget.

Kvinnor som startar eget har ökat i Sverige, men i jämförelse med övriga Europa, Kina och USA, ligger vi fortfarande efter. 30 % av de tillfrågade anger att de avstår från att starta eget av rädsla för att misslyckas. Synd tycker jag, med tanke på att du lär dig oerhört mycket genom att starta upp, misslyckas, avveckla – och sedan starta upp något nytt igen med ny kunskap från lärdomen du fick genom att misslyckas. Ingen har väl någonsin slutat cykla bara för att de ramlat första gången? Nej, vi ger oss fasen på att vi ska lyckas och vi hoppar upp på cykeln igen och ger oss inte tills vi kan cykla hur bra som helst. Samma sak måste gälla i att starta eget!

Rapporten visar också att bara hälften av de tillfrågade anser att det finns någon status i att starta eget. Dessutom anses att media skulle kunna spela en större roll i att belysa det positiva i entreprenörskapet. Kanske genom att lyfta fram goda exempel samt visa ”bakom kulisserna”, eller varför inte en reality serie där unga startar eget, från idé till handling? Draknästet är väl det närmaste vi kommer till att glorifiera entreprenören i samhället. Dock är det nästan drakarna som glorifieras, mer än själva entreprenören.  Positivt i rapporten är att var tredje företag förväntar sig att anställa fler under de kommande fem åren. Fler jobb behövs absolut – men jag ser gärna att fler unga startar eget!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s