Entreprenörskap blir eget ämne i gymnasieskolan

Entreprenörskap blir från och med höstterminen 2011 ett eget ämne på gymnasieskolan! Forskning visar att entreprenöriellt lärande ger engagerade elever. Detta berättar Esbri, Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning.

Entreprenöriellt lärande, till skillnad från andra lärandeformer, handlar om att skolan i samspel med näringslivet låter eleverna arbeta med verklighets baserade uppgifter. Lösa utmaningar i verkliga livet!

Enligt Annica Otterborg´s avhandling visar det sig att elever som har entreprenörskap på schemat lär sig ta ansvar för sitt resultat i större utsträckning. Dessutom underlättas den egna förståelsen för skolarbetet om de får möjlighet att själva identifiera och avgränsa sin uppgift.

Eleverna blir även bättre på att arbeta i team, och reflekterar mer över hur deras arbete bedöms. I skolan får de betyg, men i företaget bedöms arbetet utifrån vilken praktisk nytta det gör i verksamheten.

Många skolor har svårt att angripa fenomenet entreprenörskap för unga och vet inte exakt hur de ska integrera det i undervisningen. Det krävs ju helt klart en lärare som tar egna initativ, som själv är kreativ och innovativ i att skapa en miljö där unga kan lära sig entreprenörskap. Läs hela artikeln hos Esbri här…

Har du tips på hur en lärare kan arbeta med att lyfta entreprenörskap i gymnasiet så dela gärna med dig! Jag vet att en skola i Nacka har varit i gång med planeringen och letat inspiratörer som kommer in och engagerar eleverna – det tycker jag är bra! Workshops, brainstorma kring problemlösning, bolla fram nya idéer, kreativa & roliga studiebesök och framförallt andra unga som kommer och berättar och inspirerar!

Om någon lärare letar efter en inspiratör så kommer jag gärna ut och tar med mig en ung entreprenör som ett gott exempel. Hör av er om ni är intresserade! Kontakta oss här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s