Inspiration – Sammy Ben Abla

Sammy Ben Abla är 20 år gammal. Han började studera teknik-programmet i gymnasiet men tog examen i Sam/Ekonomi. Han har redan hunnit med att starta ett flertal företag och projekt. Familjen är oerhört viktig för Sammy, liksom hans mentorer Douglas Roos och Sven Hagströmer.

En vanlig dag i Sammy Ben Abla’s liv ser lite annorlunda ut än för de flesta. En 8-timmars dag räcker inte till för Sammy.

– Jag är tillgänglig dygnet runt, connected! Alltså, man kan nå mig dygnet runt, berättar Sammy. Han är det vi kallar en Multi-Entreprenör. Och förutom att driva sina egna företag hjälper han andra unga att starta eget. Själv säger han att han får viktig kunskap av att lyssna på inspirerande människor.

– Min arbetsdag kan bestå av att träffa människor, i möten eller på stan. Jag lever ett impulsivt liv, vad som helst kan hända när som helst. Jag försöker röra mig runt överallt och ta tillvara på möjligheter som dyker upp.

Sammy berättar vidare att han kan jobba nästan dygnet runt flera dagar i sträck, med endast 5 timmars sömn, för att sedan ta ledigt helt och hållet ett par dagar. När vi ses i augusti har Sammy redan hunnit arbeta utanför Sverige i sammanlagt 3 månader under det här året. Genom företaget blir det en del utomlandsresor, samtal, konferenser, möten, pappersarbete, presentationer och förhandlingar. Nyligen har han varit med om att kartlägga hela Nord Afrikas media karta. Detta gjordes tillsammans med Starcom, som ägs av nätverket Publicis.

– Planen är att vi ska förenkla AdinBox tjänsten, vi kommer byta namn. Överlag ska det bli en spännande uppdatering.

Redan vid 13 års ålder startade Sammy sitt första företag, nämligen en internationell spel-community kring online spelet Counterstrike. På den tiden var Counterstrike det mest sålda spelet och flera miljoner människor var beroende av spelet.

– Precis som alla andra killkompisar var jag en spelnörd och fastnade för Counterstrike, men jag var inte så bra på spelet, jag blev inget proffs. Däremot märkte jag att jag var på bra på att organisera och administrera lag inom Counterstrike.

Sammy började med att vara så kallad ”managing director” för ett bottenlag. Han insåg snabbt att det fanns stora pengar i spelet och han arrangerade tävlingar och skrev nyheter. Efter ett tag startade Sammy Norges största liga för alla lag inom Counterstrike, detta gjorde han tillsammans med et ledande dataföretag inom tangentbord och datormöss och kunde bland annat erbjuda spelare förmånliga rabatter.

Idag har Sammy flera projekt på gång. Han har planer på att starta en gymnasieskola i Sverige och ett bolag i Nord Afrika är under förhandling. I slutet av augusti drog Sammy igång Idélab Solna tillsammans med Solna kommun, där man riktar sig till unga entreprenörer mellan 17 – 24 år, skrivna i Solna kommun.

Draknästet har betytt mycket för Sammy. På frågan vad som fick honom att söka till programmet berättar han hur han som yngre hade sett alla Dragons Den från England och drömde om att få delta. SVT mailade ut till hundratals mail adresser, däribland Sammy´s. Sista ansökningsdag var veckan därpå och Sammy tog sin då 7-sidiga UF plan och skickade in den med en ekonomisk plan på fem år. En telefonintervju följde, samt pitch inför producenten.

– När jag sedan kom med i programmet trodde jag aldrig vi skulle få investerare. Tror inte jag tog det som en seriös möjlighet, det var liksom för overkligt. Vi siktade in oss på Douglas Roos och Sven Hagströmer, säger Sammy.

Med beundran berättar han hur dessa två har blivit mer än bara mentorer för honom. Tillsammans med deras medarbetare har Sammy fått oerhört mycket stöd.

– De är coola, de är förebilder. De har lärt mig mycket. Det viktigaste av allt är att de tror på mig. Genom dem har jag lärt mig att man framförallt ska ha kul! I början gick vi in på Sven Hagströmers kontor som raka stolpar. Jag kom in och så sitter Sven där och leker med sin Iphone, skrattar förtjust och frågar oss om vi har testat den här nya appen. Vi blev helt chokade, vi hade förväntat oss något stelt och allvarsamt.

Enligt Sammy kompletterar Sven och Douglas varandra ganska bra. För honom är Sven den vise mannen och Douglas är den som har koll på internet och är ungdomlig i sitt snack med killarna.

– Vi har blivit som en familj. Vi har ett möte i månaden men vi kan gå upp till kontoret när vi vill. Det känns att de vill hjälpa oss, att de bryr sig om oss, att de vill uppfostra oss som entreprenörer.

Jag frågar Sammy vad han har som inte många andra unga i Sverige har, med tanke på hans entreprenöriella ådra.

– Redan i grundskolan målade jag upp en bild av mitt liv som jag nu förverkligar. Vi fick en uppgift i skolan att skriva en uppsats, där vi skulle berätta om livet – sett ur perspektivet att man var 65 år gammal och blickade tillbaka. Redan då beskrev jag mitt liv som kreativ entreprenör, flera gånger om!

Enligt Sammy är första steget att våga utmana sig själv. Något han gjorde när han upptäckte att han hade lätt för matte, istället för att bara slappa när han blev klar med uppgifterna före alla andra så utmanade han sig själv genom att be om fler uppgifter och redan i slutet av årskurs 1 hade Sammy betat av alla matteböcker upp till årskurs 5.

– Får jag en idé så gör jag det bara. Sen tror jag miljöfaktorer spelar stor roll. Mina föräldrar har gett mig en bra uppväxt. De har varit engagerade föräldrar. Särskilt min pappa, han är mycket aktiv och engagerar sig överallt.

För Sammy blev pappan, Slim Ben Abla, en inspirationskälla genom åren, och menar att utan förebilder hade han inte lärt sig något. Och Anders Wall, som tidigt i år delade ut ett stipendiat på 100 000 kronor till Sammy för ung företagsamhet.

– Utan förebilder hade jag inte sett att saker och ting verkligen går. Jag hade inte vågat göra det jag gör idag. Alla andra säger till mig: ”Det går inte, det är omöjligt.” Men för mig är inget omöjligt!

På frågan om han tror sig veta varför så få unga startar eget innan de är 20 år svarar han med att berätta om Tunisien. Där alla är entreprenörer, där det finns i kulturen från början. Alla startar eget, ett kafé, en restaurang, en butik. I Sverige finns inte samma anda för entreprenörskap bland unga.

– Det kan ha att göra med att folk redan har det bra här. Man söker inte efter risker, de lever redan enligt en hög levnadsstandard.

Samtidigt är Sammy övertygad om att vi föder den entreprenöriella kulturen i Sverige nu. Genom att satsa på entreprenörskap i gymnasieskolan kan mycket förändras. Men fortfarande kvarstår fördomar mot unga, mot tjejer, mot etnicitet och mot ålder.

– Bankerna lånar till exempel inte ut till unga utan säkerhet. Detta gör att många unga fattas resurser för att starta upp sin idé.

Sammy Ben Abla imponerar med allt han tar sig för trots sin unga ålder, för mig är han ett mycket gott exempel på vad unga kan åstadkomma om de ges möjligheten. Sedan intervjun har Sammy hunnit vara med om mycket, bland annat dragit igång Idélab Solna på allvar, samt hunnit med en hel del affärsresor till Ryssland och nyligen invigde han nya Solna Centrum. Följ den här killen, jag lovar er att han kommer passera Niklas Zennström en dag!

Annonser

2 responses to “Inspiration – Sammy Ben Abla

  1. Pingback: Inspiration – Sammy Ben Abla | Ung Entreprenör

  2. Hej, jag heter Kristina och pluggar en kurs i entreprenörskap. Vi har fått en uppgift om att hitta en person som är en entreprenör och jag jag googlade fram och hittade dig. Du verkar vara en engagerad person som verkligen brinner för det du gör. Jag hoppas att du kan kontakta mig på min mailadress för att veta mer om hur din verksamheten fungerar m.m. Med vänlig hälsning, Kristina Melki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s